Fuži s tartufi

Jed, katero enostavno morate probati. Fuži so značilne istrske testenine, za katere naredijo testo iz moke, soli, jajc in vode. Zamesijo ga, in ko je ustrezno gladko, ga razrežejo na štiri dele in vsakega posebej gnetejo naprej. Nato vsak hlebček posebej razvaljajo na tenko in iz njega narežejo kvadratke velikosti približno 4 x 4 centimetre. Fuže naredijo tako, da dva nasprotna konca pritisnejo skupaj na sredini, druga dva konca pa pustijo. Skuhajo jih v slanem kropu, odcedijo in prelijejo z oljčnim oljem. Nekateri istrski ponudniki prodajajo domače fuže, kar seveda skrajša pripravo jedi z njimi. Ponudijo jih z različnimi omakami ali kot prilogo k ragujem.

Če fuže pripravimo z omako iz tartufov, dobimo značilno istrsko jed. Tartufi oziroma gomoljike, kakor je slovensko ime zanje, rastejo v obliki gomoljev pod zemljo, pri nas večinoma v Istri, kjer je tudi nekaj bolj ali manj znanih pridelovalcev, ki iz njih delajo različna živila, na primer oljčno olje z izvlečkom tartufov, salame in sire. V kulinariki sicer velja, da jed s tartufi ne sme imeti značilnega okusa zaradi aromatiziranega olja, ampak zaradi uporabljenih gob, vendar si za hitro domačo počitniško kosilo lahko pomagamo tudi z nekaj kapljicami gomoljičnega olja, ki okrepi okus in aromo po gomoljikah, ter kupljeno gomoljično mezgo, ki ji pravijo tudi tartufata, iz belih ali črnih tartufov, šampinjonov, oljčnega olja in oliv, ki jo sterilizirajo in prodajajo v malih steklenih kozarčkih.

Priprava istrskih fužev z belo tartufato je preprosta: skuhamo jih v osoljenem kropu v 15 minutah, nato jih prelijemo z omako, ki jo pripravimo tako, da na ponvi stopimo maslo, dodamo smetano za kuhanje, tartufato in nekaj kapljic olja s tartufom. Nazadnje jed obilno potresemo z naribanim parmezanom.

Seveda lahko jed pripravimo tudi brez tuje pomoči v celoti, torej sami naredimo fuže in omako z vloženimi ali zmletimi tartufi. V tem primeru zmletim gomoljikam dodamo penasto umešano maslo, sol, poper in nekaj kapljic limonovega soka ter dobro premešamo, nato pa zalijemo s sladko smetano in na hitro pokuhamo. Brez dodane smetane in kuhanja pa dobimo namaz, ki ga pojemo s kruhom.